رشته فلسفه و حکمت اسلامی

رشته فلسفه و حکمت اسلامی
image_pdfimage_print

رشته فلسفه و حکمت اسلامی

رشته فلسفه و حکمت اسلامی

دانشگاه شهید مطهری

در مقطع کارشناسی ارشد

  1. معرفی رشته فلسفه وحکمت اسلامی

در تاریخ علم و اندیشه، ما برای رسیدن به حقیقت و آگاهی از راز هستی و آفرینش به دو راه اصلی و اساسی بر می خوریم، راه عقل و راه عشق. در تاریخ فلسفه و عرفان اسلامی نیز این دو راه وجود دارد و برای کشف حقیقت، هر دو روش کشف و شهود و استدلال و منطق مورد توجه بوده است. در این میان طرفداران اصالت عقل معتقدند که می توان با استدلال و برهان به معرفت و شناخت رسید و از راز آفرینش آگاهی یافت. اعتقادی که در رشته فلسفه و حکمت اسلامی نیز با آن روبرو می شویم و در واقع دانشجویان این رشته به مطالعه و پژوهش در این زمینه می پردازند و نظام آموزشی آنها بر پایه مطالعه مکاتب فلسفی مثل مشّاء، اشراق یا ملاصدرا استوار است. به علاوه به جهت ضرورت مطالعات تطبیقی یک دوره تاریخ فلسفه غرب و مباحث فلسفه تطبیقی در میان دروس گنجانده شده است.

  1. تفاوت رشته فلسفه وحکمت اسلامی با رشته های مشابه

رشته فلسفه و حکمت اسلامی علیرغم برخی شباهت هایی که با رشته ی فلسفه و نیز رشته ی فلسفه وکلام اسلامی دارد، لکن با توجه به اهداف این رشته که تربیت محققان و اندیشمندانی است که با مطالعات حوزوی، کلامی و فلسفی غربی و اسلامی بتوانند ارائه کننده ی دیدگاههای جدید در مباحث فلسفه و حکمت اسلامی باشند، دروس و متون غنی فلسفه اسلامی همچون شرح منظومه و برخی نمطهای اشارات)در مقطع کارشناسی(و شواهد الربوبیه ، حکمهالاشراق سهروردی و دیگر نمطهای اشارات (در مقطع کارشناسی ارشد) را به همراه متون کلامی اسلامی و نیز یک دوره تاریخ فلسفه غرب و مباحث فلسفه تطبیقی را در دروس خود گنجانده است.

  1. اهداف رشته فلسفه و حکمت اسلامی

۱ تربیت اندیشمندانی که بتوانند عرضه کنندهی تفکر ناب اسلامی در حوزهی فلسفه وحکمت باشند.

۲ انجام پژوهشهای بنیادی کاربردی در زمینهی فلسفه و حکمت اسلامی

۳ تربیت محققانی که با توجه به مطالعات حوزوی، کلامی و فلسفی غربی واسلامی، بتوانند ارائه کننده دیددگاههای جدیدد در مباحث فلسفه و حکمت اسلامی باشند.

  1. توانایی های لازم

قدرت تحلیل و استدلال، خلاقیت ذهنی و فن بیان خوب لازمه موفقیت در این رشته است. دانشجوی رشته فلسفه و حکمت اسلامی باید با فرهنگ غنی و ارزشمند اسلامی, پیوند عمیقی داشته باشد.

  1. وضعیت ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر

فارغ التحصیلان مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد این رشته می توانند علاوه بر ادامه تحصیل در این رشته در تمامی رشته های مرتبط با رشته الهیات، رشته فلسفه وکلام و رشته فلسفه شرکت نمایند. علاقمندان به ادامه تحصیل در حوزه علمیه نیز می توانند با دریافت مدرک تحصیلی این رشته در مقطع بالاتر حوزه)سطح ۳ و ۴( ادامه تحصیل دهند.

  1. موقعیت شغلی رشته فلسفه و حکمت اسلامی

فارغ التحصیلان این رشته علاوه بر این که در سطح جامعه می توانند عرضه کننده ی تفکر ناب اسلامی در حوزه ی فلسفه و حکمت باشند و به تدریس در این حوزه بپردازند، می توانند با انجام پژوهشهای بنیادی کاربردی و مطالعات تطبیقی حوزوی و دانشگاهی ، ارائه کننده دیدگاههای نو در زمینه ی فلسفه و حکمت اسلامی باشند.

  1. طول دوره

طول دوره کارشناسی ارشد فلسفه و حکمت اسلامی دو سال و نیم است که بر اساس آیین نامه طی  چهار نیمسال و هر نیمسال شانزده هفته ارائه میگردد. در این مدت دانشجو باید پایان نامه خود را بگذراند و از آن دفاع نماید. هر دانشجو موظف است ۳۲ واحد درسی  )با احتساب واحدهای پایان نامه ( طبق برنامه تنظیمی بگذراند .

  1. واحدهای درسی

تعداد کل واحدهای درسی رشته فلسفه وحکمت اسلامی ۳۲ واحد به شرح زیر می باشد :

دروس اصلی: ۲۲ واحد

 پایان نامه: ۴ واحد

لازم به ذکر است با توجه به ماهیت این دوره آموزشی که نیازمند اطلاعات مختلف در زمینه های )فلسفه، منطق و کلام( می باشد و به منظور همسطح کردن پذیرفته شدگان و همچنین با توجه به رویکرد حوزوی و دانشگاهی این مرکز، تعدداد ۱۴ واحد پیش نیاز در نظرگرفته شده است.

  1. عناوین دروس اصلی

حکمت متعالیه (شواهد الربوبیه)، حکمت مشاء (اشارات)، حکمت اشراق (حکمهالاشدراق)، منطدق قدیم، منطق جدید، تاریخ فلسفه اسلامی ، تاریخ فلسفه غرب ، فلسفه تطبیقی، عرفان اسلامی .

  1. شرایط ورود به دوره کارشناسی ارشد (ناپیوسته) فلسفه وحکمت اسلامی

۱ دارا بودن دانشنامه کارشناسی از موسسات آموزشی که مورد تأیید وزارت علوم، تحقیقات و فناوری باشد.

۲ مجاز شدن به انتخاب رشته در آزمون سراسری و اعلام اسامی از سوی سازمان سنجش

۳ پذیرفته شدن در آزمون و مصاحبه علمی و عمومی دانشگاه

  1. مواد امتحان ورودی دوره کارشناسی ارشد فلسفه و حکمت اسلامی

۱٫ فلسفه اسلامی (شرح منظومه) ۲٫ کلام (شرح تجرید غیر از امور عامه) ۳٫ منطق (منطق مظفر) ۴٫ عربی (شرح ابن عقیل)

برای مشاهده سایر رشته های کارشناسی ارشد کلیک کنید

مقالات مرتبط

پاسخ‌ها

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com