شایسته شکست

ویژگی های انسان شایسته
image_pdfimage_print

انسان شایستهشایسته شکست

با سلام و درود. همراه ما باشید با قسمت جدید از سری مقالات انسان شایسته!!

همانطور که مطالعه کرده اید در قسمت های قبلی به بررسی سه ویژگی از صفات انسان شایسته در حوزه نگرش پرداختیم و در این قسمت از صفت چهارم و آخر، از سری صفات انسان شایسته در حوزه نگرش صحبت خواهیم کرد و در قسمت های بعدی به بررسی ویژگی های انسان شایسته در حوزه های دیگری از شخصیت انسان می پردازیم.

چهارمین ویژگی از ویژگی های انسان شایسته استقبال از موانع و شکست ها است. انسان شایسته نسبت به شکست و موانع آغوش باز دارد و از اینکه در شرایطی که امکان شکست در آن هست قرار بگیرد هراس و واهمه ای ندارد. او از تجربه های جدید فرار نمی کند و شکست را بعنوان مسیر طبیعی در رشد خود می بیند. همه قبول داریم که در مسیر طبیعی زندگی و کار و تحصیل شکست هایی رخ می دهد؛ کسب نکردن نمره قبولی، ازدواج نا موفق، انصراف از شغلی که دارید و . . .. اما آنچه مهم است این است که چگونه از این شکست ها عبور کرده و مسیر طبیعی زندگی مان را ادامه دهیم؟

اگر فردی باشید که از تجربه های جدید فراری نیستید و از آنها استقبال می کنید، این خصوصیت که شما، سراغ آزمون ها و تجربه های مختلف بروید، باعث چند اتفاق در شما می گردد:

اول اینکه این رفتار شما باعث می شود تبهر، تسلط و چیرگی شما ارتقا پیدا کند و باعث تسلط فوق العاده شما در کارتان می گردد. برعکس فردی که از بیم شکست ها سراغ کارهای جدید نمی رود، آن آبدیدگی لازم را پیدا نخواهد کرد و از عهده انجام کارها بر نمی آید و به قول معروف دست راست و چپش را نمی شناسد. درست مثل کودکی که برای بار اول فعالیتی را بالاجبار تجربه می کند و به شدت از آن ترس داشته و نمی تواند از پس آن بر بیاید.

دومین اتفاق این است که شما در این مدت زمان، دارای تسلط کافی بوده و توانایی گذر از موانع را پیدا کرده اید. فردی که شکست را تجربه کرده است و بارها با آن دست و پنجه نرم کرده است دیگر می داند که در شکست های بعدی چگونه عمل کند و به چه نحو از پس آن برآید و از آن مانع عبور کند.

و سوم اینکه انسان شایسته با این مدل تفکر و عملکرد، به مرور زمان این توانایی را پیدا می کند که نتایج دلخواه خودش را خلق کند، واقع بین شده و می داند که در چه زمان و مکانی چه عملکردی را داشته باشد و در نتیجه احتمال شکست به حداقل می رسد. مانند تصادف در رانندگی که اگر فردی یکبار تجربه تصادف را داشته باشد، در دفعات بعدی هنگام رانندگی آن دلیلی که باعث صدمه دیدنش در صانحه قبلی شده بود را مد نظر دارد و با دقت بیشتری رانندگی می کند.

اما بالعکس انسان هایی که فاقد شایستگی هستند و انسان هایی که این طرز تفکر را نداشته باشند در مواقعه و مواجهه با شکست سه رویکرد دارند و به سه دسته تقسیم می شوند:

برخی از انسان ها در برابر شکست و مانع سریع تسلیم می شوند و کنار می کشند و دوباره سراغ آن کار نمی روند و از همان دقایق ابتدایی با شکست صلح کرده و خود را کنار می کشند.

دسته دوم افرادی هستند که شکست را نادیده می گیرند و نمی پذیرند که شکست خورده اند و آنقدر ادامه می دهند تا اینکه بیشتر در آن غوطه ور شده و بیشتر شکست می خورند. مثل فردی که در جلسه خاستگاری ملاک هایی را برای شریک عاطفی خود مد نظر داشته ولی طرف مقابلش با آن ها فرق دارد ولی ازدواج می کند و در همان ماه های ابتدایی به مشکل می خورند باز هم ادامه داده و بعد چند سال فرزند دار هم می شوند و این زندگی را سالها با اختلاف ادامه می دهند ولی قبول نمی کند که اشتباه کرده و شکست خورده و در انتها فرزند طلاق و ضرب و شتم و غیره که شکستی سنگین تر را به جان خود می خرد.

دسته سوم افرادی هستند که شکست آنها را زمین گیر می کند ولی طرز فکرش برای مواجهه با شکست آموزش دیده نیست. شروع می کند به گلایه کردن و شکایت کردن از بقیه و نمی پذیرد که برای این شکست باید به دنبال راه حل باشد و آن را حل کند. بجای این کار همه را مقصر شکستی که خودش خورده می داند و از آنها شکایت می کند. در کتاب زندگی نامه الکس فرگوسن، از زبان او نوشته است که تا اشتباهی رخ ندهد گلی در بازی رد و بدل نمی شود. همانطور که مربیان حرفه ای فوتبال بعد از شکست تنها خودشان را عامل شکست می دانند و به داور و بقیه عوامل اعتراضی ندارند، انسان شایسته نیز کسی است که شکست را بپذیرد و به دنبال راه حل برای آن باشد.

فردی می تواند به مرحله ای برسد و نتایج دلخواه خودش را خلق کند که بارها و بارها شکست را تجربه کرده باشد و راه های منتهی به شکست را بشناسد و برای اقدامات بعدی، خودش آن مسیر ها را انتخاب نکند.

نکته آخر اینکه در مواجهه با شکست ها صبور باشید و از آنها درس بگیرید. ان مع العسر یسرا قانونی است که شامل همه افراد می گردد.

[supsystic-tables id=8]

برای مشاهده سایر تکنیک ها کلیک بفر مایید

مقالات مرتبط

پاسخ‌ها

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com